tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

marți

Mircea Mihai Kiss - Moş Crăciun din Făgăraş




Locuieşte în singurul bloc albastru de pe strada Negoiu, într-un apartament vechi, ticsit cu amintiri, din care bradul de Crăciun nu iese decât spre Paşti... E un adevărat personaj! Şi, mai presus de toate, o adevărată enciclopedie a Făgăraşului de altă dată! Am stat la taclale câteva ore bune şi ne-am făcut rânduială în minte:  despre familiile nobile, despre ţărani şi ţigani, despre bresle, cafenelele intelectualilor, cofetării şi restaurante, despre ce mâncau, vesela străină de porţelan de pe mesele domnilor, despre saşi unguri şi români, pânze, poveşti, locuri şi oameni...


Bătrânelul simpatic, care râde, cântă, dansează cu cei mici, face glume bune cu cei mari, scrie cărţi, colecţionează ceasuri elveţiene, jucării de pluş, băuturi rare şi goblenuri făcute chiar de el, a fost prim balerin la Teatrul Armatei din Cluj, actor, ghid internaţional şi a publicat 18 cărţi (2450 de poezii, proză, un balet şi o poveste muzicală pentru copii) Are 80 de ierni împlinite şi de ani buni e Moş Crăciunul cel mai iubit de micuţii din Făgăraş! Cărţile şi le scrie la un conac din Bosnia, unde merge în fiecare an pentru câteva luni! Prietenilor de acolo le-a lăsat şi  "averea" lui! Pentru că nu mai are pe nimeni altcineva pe lume... Pe Mircea Mihai Kiss l-am urmărit cu atenţie zilele trecute, fascinaţi de uluitoarea credinţă cu care îşi joacă rolul! Părea cel mai pozitiv şi vesel om din lume! La un moment dat, când un băieţel l-a strâns puternic în braţe şi i-a şoptit ceva la ureche, ochii Moşului s-au umplut de lacrimi! Ne-a cerut un pahar cu apă şi a luat o pauză! A stat mai bine de un sfert de oră cu privirea întoarsă undeva în trecut... apoi ne-a spus cu zâmbetul lui cald: "M-am căsătorit la 23 de ani cu o femeie pe care am iubit-o foarte mult! A murit după niciun an, într-un accident, însărcinată în 7 luni cu fiul nostru! Sunt văduv de 56 de ani! Şi tot de atâta timp, sufletul copilului meu e praf de stele împrăstia în trupurile tuturor micuţilor ăstora pe care îi ţin pe genunchi şi cărora le povestesc cum se pregătesc cerurile să se deschidă într-o zi, ca să ne permită să dăm năvală în Rai. Cu o condiţie: să fim buni, bucuroşi şi omenoşi " 







(foto: Mihai Sin & Marius Blană )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu