tarafagarasului.eu - Instituţie nonformală care funcţionează ca un generator de proiecte, campanii, concepte, evenimente, face demonstraţii de atitudine şi exerciţii de sensibilitate! SCOP: revitalizarea prin redescoperire, conservare, trăire şi promovare a Ţării Făgăraşului, românismului şi creştinismului! Instituţie Virtuală cu Aplicaţii Reale, care propune o viziune proprie asupra a ceea ce înseamnă locuri, oameni, obiceiuri, cultură autentică din Ţara Făgăraşului şi armonizarea acestora cu timpurile prezente. Motto ul proiectului "... pentru ca toată lumea să audă de Ţara Făgăraşului! Numai lucruri bune..." Nu suntem o alternativă la ceea ce fac autorităţile locale sau alte organizaţii pentru promovarea acestei zone binecuvântate, ci o completare de bun simţ, cu intenţii dintre cele mai bune. Poveşti frumoase şi pe contul nostru de facebook TARA FAGARASULUI (punct EU)

marți

povestea & echipa tarafagarasului.eu



Vremurile se schimba, timpul pare a nu mai avea rabdare, in jurul nostru se darama o lume, iar noi incercam sa salvam tot ce se mai poate salva din ea si o reconstruim si asezam in spatii cu valoare de simbol! Facem asta in primul rand pentru noi: ni se pare ca ne ajuta sa intelegem de unde venim si incotro ne ducem, ne ajuta sa ne echilibram, sa fim mandrii cu tot ce ne-a fost dat sa fie al nostru. De aici amestecul acesta de proiecte, care poate parea haotic la un moment dat (dar cum sa fie altfel, cand absolut toate valorile din jur se darama in acelasi timp si aproape nu stii pe care sa o salvezi prima?) Salvam, fara pretentie de salvatori, in felul nostru, povestea unui bunic care a luptat in doua razboaie mondiale si jurnalul lui de front, povestea unui vecin - partizan in lupta impotriva comunismului din Muntii Fgarasului. Salvam reteta unei placinte sanatoase si gustoase, modelul de tesatura al iilor de pe Ardeal, cartea de rugaciuni a strabunicei, Urbariile dintr-o biserica veche, lemnaria unei ferestre pe care o femeie a privit toata viata ei spre lume, un centru isoric de la betonare, un palc de copaci deodata cu Transilvania. Salvam o suveica de la razboiul de tesut care ar fi putut ajunge, ca majoritatea suratelor ei, pe foc, si o trimitem sa colinde lumea, sa duca si sa aduca povesti! Salvam  povestea unei familii si o asezam, impreuna cu nepotii, intr-un arbore genealogic care schimba sensul existentei celor mici! Transformam bunicii in eroi alternativi care se lupta in popularitate cu Spiderman. Purtam cu mandrie in piept bucatele de tricolor si vorbe romanesti, autentice. Invatam sa ascultam iarba cum creste, sa ne facem cruce cand trage clopotul la biserica din deal, sau trecem pe langa o troita... Facem demonstratii de atitudine si exercitii de sensibilitate! 

Ne-am angajat intr-un soi  de luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a salva o lume, povestile unui spatiu!  Ceea ce nu e tocmai usor. Luptam cu prostul gust, dispretul fata de valorile reale, condamnarea simplitatii - care, din punctul nostru de vedere, are o forta estetica (si nu numai) uluitoare. Luptam cu ignoranta, lipsa sentimentelor nobile si a educatiei, de atasament fata de radacini. Luptam cu noi insine, de multe ori! 


Si in lumea asta a noastra, ca un soi de oaza de rezistenta, gasim loc si pentru altii, care vin din afara, sa ne traiasca povestea, fie si numai pentru cateva ceasuri, sau zile! Intotdeauna, oricat am fi de osteniti, suntem bucurosi de oaspeti! Sa tineti minte asta! 




Povestea acestei povesti (tarafagarasului.eu) este simpla! V-o spun ca pe o metafora: s-a nascut in 2010, pe fondul unui dor si drag de casa cultivat de tata si Mama Ruta din Mandra, Tara Fagarasului, Transilvania, Romania, Europa! M-am intors de prin lume cu multe bagaje si am inceput sa construiesc la lumea asta noua, a mea, de acasa. Pe ulita am intalnit-o, intr-o zi cu soare, pe Elena Daniela Graura. Vorbea aceeasi limba cu mine. Venea din Boholt si avea un manunchi de flori de marar in brate. Si am continuat sa ridicam, impreuna de data aceasta, pe piatra, constructia noastra! Am mai intalnit oameni in drum. Cu care ne-ar fi placut, sau carora le-ar fi placut sa ne dea o mana de ajutor, dar care nu vorbeau aceeasi limba cu noi. L-am cunoscut apoi, intr-o duminica, pe Stefan Cibian! Doctor in Stiinte Politice! Vorbea o groaza de limbi straine, dar o vorbea si pe a noastra! Zicea ceva despre un mecanism de revitalizare, asa ca l-am primit in curte si am inceput sa mesterim si sa insurubam, alaturi de el, rotita cu rotita, la povestea asta. Incepea epoca trairii lumii noastre!  Si, intr-o seara, la asfintit, ne-a batut in poarta un urias bland (Adrian Neag), care se intorcea de pe un camp de lupta, avea un creion de inginer dupa ureche, drag de Tara Fagarasului si de ce faceam noi in ograda noastra si o caruta cu doi cai frumosi si puternici, care putea sa mute lumea noastra de ici colea, fara sa o zdruncine prea tare! 




Am reusit sa ne facem si  o schema simbolica a lumii noastre, asa cum arata ea astazi, 18 iulie 2012.


Singura Institutie Virtuala cu Aplicatii Reale din Romania
(Institutie virtuala care functioneaza ca un instrument media, ce pregateste si promoveaza proiecte, concepte, campanii si evenimente, face demonstratii de atitudine si exercitii de sensibilitate.
 Scop: revitalizarea prin redescoperire, conservare, traire si promovare a Tarii Fagarasului/Transilvania/Romania.)


 Multe din aplicatiile reale propuse de tarafagarasului.eu sunt desfasurate prin intermediul Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Tarii Fagarasului, care materializeaza intreaga poveste. (Adrian Neag - presedintele asociatiei, Elena Daniela Graura si Stefan Cibian, departamentul executiv al asociatiei, initiatori si coordonatori de proiecte pe tarafagarasului.eu, Alina Zara - departamentul de imagine, comunicare si PR al asociatiei, initiator si coordonator de proiecte pe tarafagarasului.eu)

Program permanent 
   Segmentul traire, societate civila si politici de guvernare – programul “Revitalizarea Tarii Fagarasului”  ( initiator si coordonator dr. Stefan Cibian)

PROIECTE PERMANENTE

- Segmentul  oameni si povesti -  proiectul "TaraCerurilor Deschise - Jurnal de calatorie"  (initiator si coordonator Alina Zara, alaturi de fotografii Mihai Sin si Marius Blana)

-  Segmentul educatia copiilor -  proiectul "Eu iubesc Tara Fagarasului "initiator si coordonator Elena Daniela Graura alaturi de  invatatoarea Monica Constandin)

-          Segmentul "food"/gastronomie -  gusturi, arome, bucatareli si retete vechi, prin proiectul "Casa Terra- lucrusoare, arome si povesti"  (initiator si coordonator Elena Daniela Graura) Slow Food Tara Fagarasului (initiator si coordonator Oana Irina Coanta) "Gourme Traditional" (initiator si coordonator Elena Daniela Graura) 

-           Segmentul fashion&souvenire - proiectul "MandraChic" (initiator si coordonator Alina Zara) 

-          Segmentul  promovare prin ambasadori-vedeta - proiectul "Suveica ce colinda lumea" (initiator si coordonator Alina Zara) 

-           Segmentul locuri speciale cu incarcatura emotionala puternica - proiectul "Muzeul de Panze si Povesti"(initiator si coordonator Alina Zara) 

-          Segmenrul  arhitectura &urbanism  - proiect “Mediul Construit  ( initiator si coordonator drd. Mihai Racu)


contact@tarafagarasului.eu





FOTO: Marius Blana

Eu, de exemplu, nu gatesc! Pentru ca in echipa avem deja doi specialisti: Daniela si Adrian! Am intrat in "bucataria" proiectului doar ca sa va spun povestea lumii nostre! Si pentru ca de aici, stiu sigur, va pot imbia cel mai bine sa ne treceti pragul! 

Cu drag, Alina Zara.
Doamne-ajuta!

4 comentarii:

  1. cine are bucuria sa va cunoasca, nu are cum sa nu va iubeasca.... forever...va imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos in Tara Fagarasului! cu drag dana dalla Milano!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere